Thursday, December 8, 2011

Made By Malaysians

It's been 5 months i never post anything in my blog. Lots of things happened since then.
For this entry, i'm gonna share something i found in you tube. Quite interesting, simple and of course, meaningful (at least for me!).
Sometimes, beautiful message can be delivered well using simple video.
I've been thinking to make something like this video, lately.
May be i should start making more simple video.
Coming to you soon!

video
(Watch the full video at: matlutfi90 )

Thursday, July 7, 2011

The Climb



video

Setiap insan tidak akan terlepas dari ujian.

Kecil atau besar,

Sedikit atau banyak,

Ringan atau berat,

Ia pasti datang. Itu suatu ketentuan.

Dan yang pasti,

kita hanya punya 2 pilihan.

Sama ada kita memilih untuk mengalah..

atau kita memilih untuk berdepan.


Jatuh dan bangun perkara lumrah dalam kehidupan makhluk bergelar insan

Halangan terbesar adakalanya bukan datang daripada luar,

tetapi dari diri kita sendiri…

Yang penting,

bukanlah sepantas mana kita tiba ke destinasi, “ain’t about how fast you get there

dan bukan juga apa yang menanti di sana, “whats waiting on the other side

Tetapi, proses yang kita lalui…. “It’s the CLIMB



Life is the climb….

but the view is beautiful.


“Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut, kelaparan, kekurangan dari harta benda, jiwa serta hasil tanaman. dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa musibah, mereka berkata: “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali”. Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya; dan mereka itulah orang-orang yang dapat hidayah”

(Surah al-Baqarah 155-157)


MSMA

-Rise & shine, keep fighting-

Friday, June 10, 2011

A Peace of Home

It's been a long time since i wrote the last article.This time i'm gonna put some new stuff. But it's not an article. It's a short film titled "A Peace of Home". At first, I wanted to put some narrative/storyline to the film, but after think of it, i left it "open" so that everyone can interpret it as they like. Hope you like it. Do write and give comments. Thanks! -MSMA

video

Sunday, March 20, 2011

[Arkib]: Chasing After the Wind

video


“Zaman kanak-kanak,

kita merasa dengan kaki dan tangan.

Sampai luka-luka bila tersandung dan jatuh.

Kini bila sudah remaja,

kita merasa dengan akal dan hati pula.

Sering luka-luka juga kalau tersungkur dalam perjalanan.

Kelak kalau dewasa bagaimana pula?” [1]

Sesekali terasa rindu bila di zaman kanak-kanak. Masa seolah-olah terhenti berputar. Hidup penuh dengan tawa dan suka. Tiada masalah dan tanggungjawab. Semuanya riang.

Berpesta hujan keliling kampung...

Menjerat burung...

Menimba ikan...

Berkubang di tali air...

Meredah hutan & belukar...

Berpalit lumpur di sawah padi...

Mengejar pelangi petang...

dan 1001 lagi advancer...

Ya! Ketika kita di zaman kanak-kanak, semuanya terasa amat indah. Umpama di syurgawi. Tiada masalah yang perlu difikir. Tiada beban dan tanggungjawab. Kepala tidak pening-pening. Hanya berseronok bersama teman dan taulan. Hari ini, esok dan lusa, sama sahaja. Tak pernah jemu menjerat burung. Atau meredah belukar. Juga berpesta hujan. Kalau lapar, pulang saja ke rumah. Paling tidak, pisang goreng, atau cokodok, juga ubi rebus sedia ternanti. Kalau dahaga, sirap merah jadi santapan. Atau, teh sejuk jadi hidangan. Selalu bila pulang, tangan dan kaki habis calar-calar. Habis luka-luka. Puas emak berleter. Kebas tangan abah menggenggam rotan. Esok hari buat lagi. Masih belum serik-serik. Kalau hari ini bergaduh, esok lusa sama bersimpuh di kenduri-kendara. Segala-galanya begitu indah. Kalau boleh, mahu jadi kanak-kanak selalu. Ibu-ayah tempat bergantung. Atuk-nenek tempat bermanja. Suadara-mara jadi penghibur. Yang pahit-pahit jadi manis. Yang manis bertambah manis. Itu cerita dulu-dulu. Cerita di zaman kanak-kanak. Kini, apa yang tinggal, hanya memori. Childhood memories...

Sekarang, kita di zaman Remaja. Tanggungjawab bertambah. Beban kian menggunung. Kepala selalu pusing-pusing. Selalu pening-pening. Banyak perkara perlu difikir. Tidak sedikit hal perlu diselesai. Bukan kecil masalah perlu dirungkai. Selesai satu, timbul satu. Lepas satu, muncul satu. Hilang satu, datang satu. Kadang datang bertalu-talu. Tawa dan suka sudah jarang-jarang. Masa terasa pantas. Pejam celik-pejam celik sudah seminggu. Celik lagi sudah sebulan. Kalau dulu-dulu di zaman kanak-kanak, kita merasa dengan kaki dan tangan. Selalu luka-luka. Kini bila remaja kita merasa dengan hati dan akal pula. Selalu luka-luka juga kalau tersungkur dalam perjalanan. Tak sedikit yang tersasar jalan. Banyak pula yang kecundang. Ramai juga yang tewas. Hati selalu resah. Selalu gelisah. Bagaimana nasib badan. Bagaimana masa depan. Hari ini adalah hari ini. Esok adalah esok. Lusa adalah lusa. Kelak, kalau dewasa, bagaimana pula?

Sahabat,

Jangan pernah berhenti bermimpi..

Bermimipilah...

Kerana Tuhan akan memeluk mimpi-mimpimu itu..[2]

Tanpa mimpi, orang seperti kita mati..[3]

Mimpi hari ini, kan jadi kenyataan hari esok..

Tuhan tahu, tapi menunggu...[4]

Teman,

Jangan pernah berhenti berlari...

Berlarilah...

Umpama mengejar angin...

Kita tidak dapat melihatnya..

Tapi ia ada di sana...

Tuhan tahu, tapi menunggu..

“Hidup dan nasib, boleh kelihatan tidak teratur, misteri, hebat dan sporadik, namun, setiap elemennya adalah subsistem keteraturan dari sebuah reka bentuk holistik yang sempurna. Menerima kehidupan bererti menerima kenyataan bahawa tidak ada hal sekecil apa pun yang terjadi kerana secara kebetulan. Ini adalah fakta penciptaan yang tidak dapat disangkal”[5]


Sumber:

[1] Isa Kamari, Memeluk Gerhana

[2] Andrea Hirata, Edensor

[3] Andrea Hirata, Sang Pemimpi

[4] Leo Tolstoy

[5] Andrea Hirata, Edensor

Saturday, March 12, 2011

*[Arkib]: People, Places & Things (1)

*Artiekl ulangan siar. Artikel asal telah disiarkan di laman web futuwwah eterprise (http://www.futuwwah.com)

Scene 1: “Halal, Haram & Halam”

Tempat: Kedai Mamak Rajooo Maju!

Masa: 11.30 pagi

Situasi: Kedai penuh sesak. Ramai pengunjung yang beruniform sedondon. Masing-masing menunggu pesanan yang diorder. Kelihatan 3 orang lelaki berusia penghujung 50-an (lengkap berbaju Melayu, warna kuning emas dan bersampin. Seorang bersongkok, seorang berserban dan seorang berketayap) sedang melepak dan berborak sementara menunggu pesanan minuman sambil mengipas-ngipas badan mereka. Ketiga-tiga mereka baru sahaja selesai menyertai perarakan Maal Hijrah peringkat Kampung Pening Kepala sejauh 3 km. Kelihatan satu sepanduk besar tersandar di tepi meja mereka yang tertera slogan “Salam Ma’al Hijrah 2011: Hijrah Memangkin Pembangunan Ummat” (Mereka bertugas membawa sepanduk itu di barisan hadapan perarakan. Lebai Pencen dan Siak Kampung masing-masing memegang sepanduk manakala Imam Veteran menjadi “tekong” mengalunkan selawat melalui pembesar suara yang diikuiti oleh peserta perarakan)

Lebai Pencen: “Fuh!, panas betul hari ni. Melencun aku dibuatnya”.

Siak Kampung: “Alaa, dunia akhir zaman la katakan. Apa nak heran. Tu baru panas dunia!” (Sampuk si Siak. Dikibas-kibas songkok yang dipakainya dengan laju ke muka. Nak hilangkan peluh)

Imam Veteran: “Ha’ ah. Panas betul 2 tiga hari ni. Nak turun bala ke apa?”. (Tambah Imam Veteran sambil menyalakan sebatang rokok “MuBorrow” sambil meng ‘offer’ Siak Kampung dan Lebai Pencen. Lebai & Siak Kampung pantas mencapai kotak rokok yang dihulur Imam Veteran. Di kotak rokok tertera Cop “Made in Dot Dot Dot” dan juga nasihat “Merokok Membahayakan Kesihatan”. Juga tertera gambar paru-paru rosak akibat merokok)

Siak Kampung: “Ramai jugak yang ikut berarak kali ni ya. Bertambah sekali ganda dari tahun lepas. Aku rasa kita kena tempah uniform baru. Yang tahun lepas dah lusuh. Lagipun, tahun ni ramai yang belum ada uniform lagi. Tak seragam pulak aku tengok perarakan kita tadi”

Lebai Pencen: “Betul tu. Saya setuju. Bab ni tak payah risau. Isteri saya boleh tolong jahitkan. Isteri saya kan tukang jahit kampung ni (Sahut Lebai pencen dengan wajah yang penuh ceria. Dalam hatinya terbayang untung besar yang bakal diperoleh). “Tapi yang tak bestnya, semua sebaya kita. Budak-budak muda haram tak nampak muka!” (Ngomel Si Lebai Pencen sambil menghembus laju asap rokok berkepul-kepul melalui hidung. Sesekali dia terbatuk kecil. Mungkin memikirkan keuntungan yang dia bakal dapat akan lebih banyak jika budak-budak muda turut serta menempah uniform Maal Hijrah pada isterinya)

Siak Kampung: “Usahkan budak muda. Budak skolah rendah pun tak Nampak!. Apa la nak jadi budak-budak zaman sekarang. Ke surau apatah lagi. Boleh dibilang. Yang datang ke surau pulak, bukannya reti nak duduk diam. Kesana-sini berlari memekak. Dah macam sarkas surau kita tu” (Siak Kampung menambah rencah cerita)

Imam Veteran: “Ha’ah, betul tu”. (Diam seketika sambil memikirkan sesuatu). Aku ingat nak upah Sarip Tukang Kayu (bukan nama sebenar) buat “sign board” budak-budak yang belum berkhatan duduk di saf belakang. Sign board lama kita tu dah uzur. Lagipun, tulisan kecik sangat. Orang tak Nampak. Tu, sign board yang lama tu, jahanam sebab budak-budak ni la jugak. Kali ni kita buat besar-besar. Guna kayu jati. Biar si Sarip pahat kemas-kemas. Mahal sikit pun takpa, asal tahan lama”

(Serentak Siak Kampung & Lebai Pencen mengangguk-angguk setuju)

Siak Kampung: “Eh, Kuliah Magbrib malam ni jadi tak Pak Imam? Ustaz Xv ada maklum apa-apa tak?. Saya cukup suka dengar ceramah Ustaz ni. Minggu lepas kuliah dia fasal “Halal, Haram & Halam Dalam Islam” cukup bagus. Banyak dia sentuh fasal benda-benda haram dalam makanan yang kita tak sedar”.

Imam Veteran: “Jadi, jadi. Dia dah telepon bagitau aku tadi”. (Jawab Imam Veteran sambil berkepul-kepul asap rokok dihembusnya dari mulut). Ustaz Xv tu, kawan aku masa mengaji dulu. Kami sama-sama duduk satu rumah masa kat Madinah dulu. Bab hukum-hakam ni dia memang cukup terer. Aku yang mintak dia bagi kuliah fasal halal-haram ni sebab aku tengok orang kita main telan je apa yang kilang buat. Entah halal entah tidak. Cop “JAKUN- JAbatan Kemajuan Ugama Negera” pun belum tentu boleh percaya. Dah banyak dah keluar cerita dalam surat khabar CO$TMO$T”

Lebai Pencen: “Saya kalau bab makanan ni cukup jaga. Kembang tengkuk saya bila baca CO$TMO$T haritu. Heeei, geli geleman saya!” (Tambah Lebai Pencen. Sambil mengambil sebatang lagi rokok. Bosan barangkali menunggu pesanan air yang belum dihantar)

Imam Veteran: “Malam ni aku mintak Ustaz Xv bagi ceramah fasal “Hijrah” bior orang kampong kita terbuka sikit. Hijrah dari benda yang tak elok kepada yang elok.

(Ketiga-tiga mereka meneruskan perbualan hingga minuman dihantar. Selesai minum, mereka beredar. Petang nanti mereka nak ke suaru awal. Nak prepare apa yang patut untuk ceramah malam nanti)

Scene 2: “Lihatlah Dunia!!!”

Tempat: Arena All Moon, Genting Haitland

Masa: 7.15 malam

Situasi: Kelihatan ramai artis-artis tersohor tanah air datang. Dengan pelbagai jenis corak pakaian. Bersanggul, bebunga, renda-renda, dll. Masing-masing sibuk mencari tempat duduk mereka. Kelihatan juga para wartawan sibuk mengambil gambar dan menemuramah artis-artis yang datang. Soalan-soalan panas dan gosip-gosip kedengaran sana-sini. Tepat jam 8 Acara dimulakan dengan pembukaan acara “Tarian & Nyanyian 1Dunia”. Setelah semua anugerah diberikan, kini tiba kepada anugerah kemuncak yang paling berprestij iaitu anugerah “Bulan Popular Berita Hairan”.

Pengacara 1 (Lelaki): “Dengan ini diumumkan....jeng, jeng, jeng.......”

Pengacara 2 (Perempuan): “Huh., siapa agaknya yang layak menggondol gelaran “Bulan Popular Berita Hairan” ya...” (Sampuk pengacara wanita)

(Keadaan mendebarkan. Hadirin cemas. Drum berbunyi. Kelihatan pengacara 1 & 2 sama-sama membuka sampul surat nama pemenang. Kedua-duanya kelihatan tersenyum)

Pengacara 1 & 2: “Anugerah Bulan popular Berita Hairan” pada tahun ini jatuh kepada (Kedua-dua pengacara menyebut serentak sambil menjerit), Kaaaaak Liiiimaaaah.....!!! (Bukan Nama Sebenar).

(Penonton berdiri dan menepuk tangan. Menjerit-jerit. Ada juga yang bersiut-siut. Kelihatan Kak Limah tersenyum sengih berdiri sambil melambai-lambai kepada hadirin. Dia berjalan keluar dan bersalam-salam serta berpelukan dengan rakan artis yang lain. Mukanya penuh ceria. Dengan Make up tebalnya, mulut yang dimerahkannya, dan matanya yang di ‘eye shadow’ kan sekali imbas tak ubah seperti mata burung hantu. Dia memakai blaus Merah ketat yang berlabuci Lip-lap Lip-lap. Pakaiannya seperti tak cukup kain. Terdedah sana-sini, tersembul sana sini. Rambutnya disanggulkan umpama bonggol unta)

Pengacara 2: “Tahniah diucapkan kepada Kak Limah. Diminta Kak Limah naik ke atas pentas untuk mengambil trofi dan memberi ucapan” (Tepukan gemuruh masih belum berhenti)

(Kak Limah menaiki anak tangga untuk ke pentas sambil diringi pengarah Filem lakonannya. Kain terbelah yang dipakainya terselak kesana-sini. Sesekali Kak Limah berhenti sambil menoleh melambai-lambai pada hadirin. Setiap kali Kak Limah melambai, hadirin menjerti-jerit hysteria. Tak kurang pula yang bersiut-siut. Dari atas pentas, kelihatan banyak banner yang dibawa oleh penyokog Kak Limah, antaranya “ We Lo©e Kak Limah” , “Vote for Kak Limah”, ‘Kak Limah rock!” dll)

Kak Limah: “Assalamualaikum. Alhamdulillah, Syukur kepada Allah di atas kemenangan ini. Akak sebenarnya tidak menjangkakan yang Akak boleh menang. Sebab ramai lagi rakan-rakan artis yang hebat” (Dalam hatinya mejerit: Lihatlah Dunia!!!)

(Kak Limah berucap dengan hidung kembang kempis sambil menjeling ke arah seterunya, Joyah Pop [Bukan Nama Sebenar]. Dalam hatinya berbisik: Aku dah agak dah, bole menang punya]). Sementara itu, di tempat duduk artis, kelihatan Joyah Pop memuncungkan bibirnya yang sedia muncung itu).

Kak Limah: “Di sini Akak ingin mengucapkan bla bla bla.................................. (Ucapan panjang lebar). “Akhir sekali Akak Nak ucapkan jutaan terima kasih kepada peminat yang menyokong Akak selama ini. Sesungguhnya kemenangan ini juga adalah kemenangan anda semua”. (Ucap Kak Limah dengan bersemangat. Kelihatan air liurnya sedikit tersembur dari mulutnya yang dimerahkan). “Buat yang belum menonton filem lakonan Akak, cepat-cepat pergi tonton ya! Jangan lupa tau!

(Jerit Kak Limah separuh manja. Filem lakonanya yang bertajuk “Ibu Halal” meletup di pasaran dan mencatatkan kutipan tertinggi)

Kak Limah: “Oh, ya. Terlupa pulak Akak, tahun depan jangan lupa vote Akak lagi!.Bye! I Love you! Muah!”

(Kak Limah menyudahkan ucapannya dengan leggokkan manja dan “flying kiss” buat para hadirin. Sekali lagi hadirin melalak hysteria, besiut-siut. Sementara itu, Joyah Pop menunjukkan muka tidak puas hati. Dia mengetam bibir. Dalam hatinya dia berkata: Jaga Kau Limah. Kita tegok sape yang dapat tahun depan!. Juga kelihatan penyokong Joyah Pop menangis-nangis dan ada yang “memboo” Kak Limah. Tak kurang pula yang keluar dewan kerana protes dan hampa. Kak Limah berjalan turun ke belakang pentas. Dia tersenyum puas. Di mula berkira-kira mahu megadakan sedikit kenduri kesyukuran bagi meraikan kemenangnannya, Dia bercadang mahu jemput Imam Veteran menbaca doa selamat nanti. Ya sudah pasti!)

-The End-

[Pembaca yang budiman, kisah di atas hanyalah sekadar cerita. Sebahagiannya benar dan sebahagian yang lain hanyalah rekaan semata-mata. Kita dapat berjumpa situasi yang seakan-akan sama seperti kisah di atas di dalam kehidupan reality masyarakat kita. Bukanllah niat saya untuk memburukkan mana-mana pihak. Tidak sama sekali. Kesemua watak dalam kisah diatas adalah rekaan sahaja. Saya karang kisah di atas sekadar untuk kita mengambil pengajaran. Apa yang buruk minta dihindarkan dan apa yang baik kita sama-sama lakukan. Saya harap tiada salah faham terhadap kisah di atas. Jika ada sebarang komen, pembetulan boleh diajukan pada saya. InsyaAllah saya terbuka menerimanya]

Sunday, March 6, 2011

Long Time Gone

Frenetic and heartless life may seem,
Enjoy your time here is no in between.
Years disappear gone so very fast,
Hold on to all you have make it last.
Consciously unaware of threatening skies,
many thoughts flash before your eyes.
Times were tough had to fill the larder,
Maybe sometimes could have tried a bit harder.
Children grow quickly and drift away,
Some come back just to say g'day.
If by some chance we could have our lives over,
Yes, we would know it is not all clover.
As we look back we have stood the test,
Now it is time for a bloody long rest.
(Abu Hassan Morad, Novel Julia, pg 78)


"Belumkah datang waktunya bagi orang-orang yang berim
an, untuk tunduk hati mereka mengingat Allah dan kepada kebenaran yang telah turun (kepada mereka), dan janganlah mereka seperti orang-orang yang sebelumnya telah diturunkan Al Kitab kepadanya, kemudian berlalulah masa yang panjang atas mereka lalu hati mereka menjadi keras. Dan kebanyakan di antara mereka adalah orang-orang yang fasik" (Al-Hadid:16)



Thursday, March 3, 2011

Filem: Antara Pro & Kontra

Apabila berbicara tentang filem atau drama mungkin ada sebahagian orang yang memandang serong terutamanya aktivis-aktivis yang mempunyai semangat Islam. Bagi mereka, apa-apa yang datangnya dari filem/drama semuanya negatif dan merosakkan. Ditambah pula dengan lambakkan filem/drama yang bertemakan cinta, seram dan komedi, dan juga serba-serbi rancangan yang haru-biru, maka tidak hairan adaikata ada yang mengambil keputusan untuk mengharamkan langsung TV. Sedangkan, di pihak yang lain, ada pula segolongan orang yang terlalu mengambil mudah dan ringan. Bagi mereka, apa sahaja yang ditayangkan boleh untuk ditonton atas alasan sebagai hiburan dan untuk merehatkan penat lelah.

Walau apa pun alasan dan hujah yang diberikan, saya bersikap pertengahan. Neutral. Bagi saya, filem/drama boleh jadi negatif dan juga boleh jadi positif. Mungkin ada yang tidak bersetuju dengan pandangan saya. Terpulang. Itu hak anda dan anda berhak untuk tidak bersetuju dengan pendapat saya. Masing-masing ada hujah tersendiri dan saya tidak berhak memaksa anda untuk menerima pendapat saya, begitu juga sebaliknya.

Di sini, saya tidak ingin berbahas panjang mengenai hukum menonton filem/drama (tentunya di rumah, bukan di panggung wayang!) dan perkara yang berkaitan dengannya. Anda boleh meneliti pendapat para Ulama’, Sheikh dan para Ustaz yang terpecaya. Silakan saja. Fokus saya sebenarnya adalah untuk membawa pembaca menilai dahulu sebelum menjatuhkan halal atau haram atau baik dan buruknya filem/drama itu.

Persepsi: Filem barat negatif, filem timur positif

Saya bukannya “kaki wayang” dan saya kurang mengetahui & mengikuti perkembangan dunia filem/drama semasa. Saya cuma baca menerusi akhbar atau menonton apa yang ditayangkan di TV sahaja. Umumya, orang mengetahui atau melabel filem/drama dari barat semuanya negatif. Penuh dengan propaganda, aksi-aksi yang tidak sepatutnya, serta 1001 lagi keburukkan. Manakala, filem/drama dari timur pula, orang ramai umumnya beranggapan baik. Ada unsur dan adab tatasusila “ketimuran”.

Namun, pada hemat saya (yang terhad), kedua-duanya ada baik dan buruknya. Tidak semua filem/drama dari barat negatif dan tidak semua filem/drama dari timur positif. Filem/drama berunsur dokumentari, perang dan sejarah yang dihasilkan dari barat banyak yang berkualiti dan bagus (walaupun dari segi ketepatan fakta mereka masih boleh dipertikaikan). Begitu juga dengan filem/drama yang berunsur kekeluargaan dan sebagainya. Bahkan terkadang lebih bagus dari filem/drama dari timur. Manakala, filem/drama dari timur tidak semuanya yang “bersih”, terkadang ada juga lebih “barat” dari “barat”.

Sama ada dari barat atau timur, saya tidak menolak kedua-duanya secara total. Pada saya, baik atau buruknya sesuatu filem/drama itu, bergantung kepada isi/mesej ataupun “content” nya. Sudah tentu ia perlu mengikut neraca syariat terlebih dahulu! Walaubagaimanapun, kita tidak dapat membuat banyak pilihan. Isu-isu seperti tidak menutup aurat bagi wanita (rambut), bersentuhan antara lelaki dan wanita (contoh watak ibu & anak, berpegang tangan suami & isteri dalam filem/drama), ikhtilat dan isu-isu lain yang berbangkit harus ditanggani dengan bijak. Kebanyakkan filem/drama isu-isu seperti inilah yang menghantui sebahagian daripada kita untuk memilih “mengharamkannya” walaupun mesej yang diketengahkan dalam filem itu cukup bagus (filem/drama berunsur dokumentari, pendidikan, kekeluargaan dsbg).

Saya punya pendirian adalah selagi mana tidak ada unsur yang jelas bertentangan/diharamkan syariat (eg; Lucah dsbg), maka bagi saya, ianya jatuh dalam ketegori “mubah” atau diperbolehkan. Mungkin akan ada yang bertanya bagaimana pula dengan filem/drama yang tidak menutup aurat (rambut bagi wanita, seluar pendek bagi lelaki dsbg)? Maka ingin saya lontarkan persoalan berikut: Bagaimana pula dengan berita? Dokumentari? Iklan? Perlawanan bola sepak? dll. Justeru, Sekali lagi, saya tidak ingin meyentuh tentang isu-isu tersebut. Silakan anda bertanya dengan orang yang lebih faqih. Di sini, saya hanya memberikan sedikit pencerahan dan guide line untuk memilih filem/drama yang bagus dan bermutu.

InsyaAllah, minggu-minggu mendatang saya akan cuba review/ulas beberapa buah filem dari barat & timur yang cukup bagus untuk ditonton yang saya ketegorikan sebagai “bersih”. Antaranya, dokumentari “Earth”, filem “Dead Poets Society”, “Laskar Pelangi”, “I Not Stupid”, “I Not Stupid Too”, “Homerun”, “The kite Runner”, “The King’s Speech” dan beberapa lagi.

Filem tempatan ketandusan idea

Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, filem/drama tempatan kita terlalu klise. Tema yang sama diulang putar samada cerita CINTA, SERAM & KOMEDI ataupun gabungan antara salah satu tema tersebut. Semuanya bertujuan untuk hiburan. Di sini, saya boleh setuju dengan pendapat mereka yang mengharamkan filem/drama seumpama ini. Kita ambil contoh filem/drama CINTA umpamanya. Bagi saya langsung tiada manfaat apabila CINTA digambarkan atau “ditakrifkan” perlu keluar berdating, berpegang tangan, sering menelefon bertanya kabar, berSMS, hantar bunga dan sebagainya. Sesetengah filem/drama pula ada yang menyelitkan unsur-unsur gejala sosial (clubbing, minum arak, adengan panas, drift, merempit dsbg).

Persoalannya, untuk apa “ditonjolkan” gejala-gejala sosial di dalam filem/drama tersebut? Yang lucunya, alasan penerbit/pengarah filem ialah untuk melahirkan rasa “keinsafan” atau “kesedaran” dikalangan masyarakat. Aduh! Mentaliti apa seperti ini? Adakah dengan memaparkan adengan-adengan sebegitu, masyarakat boleh insaf dan sedar? Sedangkan, statistik setiap tahun menunjukkan peningkatan kadar masalah sosial dan jenayah yang semakin membarah! Jadi, dimana “kesedaran” nya?.

Alasan yang sama digunapakai apabila filem/drama seram ditayangkan. Untuk melahirkan rasa “keinsafan & kesedaran”. Sekali lagi saya ingin bertanya, di mana “keinsafan” nya? Yang saya nampak, masyarakat semakin takut dan percaya kepada HANTU, bomoh, dan perkara tahyul-mahyul. Jadilah kita masyarakat yang jumud, beku minda dan percaya kepada perkara khurafat dan sebagainya. Dunia semakin maju dan berkembang tetapi kita masih ditakuk lama bahkan kembali mundur. Ketika masyarakat dunia berbicara tentang teknologi, masyarakat kita berbicara tentang zombie kampung pisang!

Cerita komedi juga 2x5.Tidak banyak manfaat yang dapat diambil. Bahkan terkadang boleh membawa kepada perkara negatif. Contohnya seperti gelar-mengelar dengan pelbagai gelaran, penggunaan “trade mark” atau “ayat-ayat jenaka” tertentu, juga “istilah-istilah” tertentu untuk “mengenakan” rakan, “gurauan melampau” yang tidak kena pada tempat dan sebagainya. Ini semua jika tidak dikawal boleh membawa kerosakkan akhak/adab kepada masyarakat. Bukan maksud saya tidak boleh berlawak jenaka. Boleh. Cuma ala kadar. Pertengahan. Tidak terlalu melampau dan tidak terlalu meremehkan.

Filem Islami

Saya akui filem/drama berunsur Islam masih lagi baru dan kecil di negara kita. Namun, trend semasa menunjukkan bahawa masyarkat semakin menerima filem/drama seperti ini. Peningkatan ini mencerminkan bahawa adanya masa depan dan peluang yang cerah untuk filem/drama bergenre seperti ni diangkat ke tahap yang lebih jauh. Seingat saya, filem bergenre Islami ini mula mendapat tempat dan pengaruh setelah munculnya filem Ayat-ayat Cinta dan Ketika Cinta Bertasbih dari Indonesia.

Pujian harus diberikan kepada pengarah, penerbit dan penulis filem ini. Mereka membuat “ijtihad” yang saya rasakan cukup “berani” untuk berkecimpung dalam dunia perfileman/drama, ketika mana persepsi masyarakat Islam yang masih “orthodox” atau “konservatif” terhadap dunia perfileman (persepsi umum: Islam mengharamkan filem, filem penuh dengan maksiat, merosakkan, kotor dsbg).


Awal sebelum itu, saya rasa telah ada filem/drama berunsur Islam dari Iran, cuma pengaruhnya tidak sampai ke sini. Apa pun, syabas saya ucapkan! Pun begitu, masih ada ruang yang saya rasakan boleh diperbaiki. Paling tidak mereka telah mencuba dan memulakan langkah. Jika penerbit filem/drama barat berusaha mendoktrinkan fahaman serta menonjolkan “way of life” mereka melalui filem/drama, maka mengapa tidak kita menggunakan wadah yang sama untuk memperlihatkan keindahan Islam, atau menjawab tuduhan dan salah faham barat terhadap Islam melalui filem/drama?

Sungguh, wahana filem/drama lebih mudah untuk membentuk opini dan persepsi masyarakat. Jika tidak, masakan anak-anak muda mudah benar menurut /terpengaruh apa sahaja yang ditonjolkan di dalam filem/drama. Di sini, kita dapat lihat bahawa filem/drama mempunyai pengaruh yang sangat besar dan mampu membentuk cara berfikir masyarakat.

Bagi mereka yang terlalu “syadid” terhadap dunia perfileman ini, saya sarankan agar berlapang dadalah. Ini hanyalah sebahagian dari ruang Ijtihad yang luas dan masih boleh diperdebatkan. Silakan saja jika anda tidak mahu menonton filem/drama atau mengharamkannya langsung. Itu ijtihad anda. Tetapi jangan sampai menuduh atau memperkecilkan hasil ijtihad dan usaha orang lain.

Filem wahana dakwah?

Saya teringat isu terbaru mengenai Bob Lokman yang disentuh “hidayah” Allah. Alhamdulillah, Allah masih membuka ruang untuk beliau kembali mengenali Islam. Apa yang menariknya adalah beliau tidak terus meninggalkan dunia perfileman, tetapi beliau hanya memilih watak-watak “bersih” seperti manjadi datuk, bapa, ustaz, imam, bilal, tok siak dll. Apabila ditanya mengapa beliau tidak meninggalkan dunia perfileman/drama, antara jawapan yang diberikan adalah supaya mudah bagi beliau untuk mendekati dan mendakwahi rakan artis yang lain. Beliau merasakan adanya tanggungjawab yang perlu dipikul. MasyaAllah, semoga Allah memberkati niat dan usaha murni beliau.

Sama seperti Yusuf Islam (Yang dahulunya dikenali sebagai Cat Steven sebelum Islam, antara penyanyi barat yang terkenal). Walaupun selepas memeluk Islam, beliau meninggalkan “kerjaya” nya sebagai penyanyi, namun beliau akhirnya kembali sedar bahawa Islam sama sekali tidak melarang hiburan. Cuma yang menjadi isunya, hiburan yang bagaimana Islam benarkan. Dan Alhamdulillah beliau kembali merakamkan lagu-lagu berunsur Islam, keamanan, dan keadilan yang mendidik bahkan mendapat sambutan masyarakat antarabangsa.

Justeru saya melihat filem/drama sebenarnya mempunyai potensi yang sangat besar sebagai salah satu wahana dakwah untuk menyampaikan mesej Islam. Cuma, masih belum ramai yang berani menerokainya lataran persepsi negetif dan bimbang “terpalit” dengan perkara-perkara yang dilarang dalam agama. Bagi saya, itu bukannya isu. Jika Indonesia dan Iran mampu melakukannya, mengapa tidak kita? Mungkin langkah awal yang boleh diambil adalah dengan membuat filem berusur kemasyarakatan, pendidikan, kekeluargaan, keadilan, dokumentari, sejarah, sains dan sebagainya.

Filem dokumentari dan sejarah umpamanya, terlalu sedikit penerbit/pengarah tempatan yang berani mengetengahkan tema-tema sebegini. Sudah barangkali tentu takut rugi dan tidak mendapat sambutan (sepertimana yang terjadi pada filem Leftenan Adnan, Syukur 21 dll). Mungkin kerana itu filem/drama kita lebih memfokuskan kepada tema CINTA, SERAM, dan KOMEDI. Pungutan sudah tentu mencecah jutaan ringgit. Amat jarang (hampir tiada lansung) filem/drama yang membangun peradaban dan membentuk minda yang intelektual. Yang banyak hanyalah filem/drama picisan yang kontang nilai murni dan moral apatah nilai Islam. Apa sangat yang boleh diharapakan dan diperoleh menerusi filem-filem seperti Mami Jarum, Anak Mami, Senario Lagi, Lagi-lagi Senario, KL Drift, Anak Halal, dan Ngangkung (Sekadar menyebut beberapa nama) ?

Cabaran, rintangan & hala tuju filem Islami

Oleh itu, saya mengharapkan akan muncul lebih ramai lagi penerbit, pengarah dan penulis skrip yang berani tampil kehadapan untuk mengetengahkan filem-filem yang bergenere Islam. Tidak perlu mengubahnya sekaligus, ubahlah secara bertahap jka tidak mampu. Jika merasakan masih lagi berat untuk menghasilkan karya seperti ini, mulakan dahulu dengan filem/drama yang bertemakan kemasyarakan, kekeluargaan, pendidikan dan sebagainya (Contoh seperti filem Laskar Pelangi, I Not Stupid (Singapura), dll).

Bagi para penonton pula, saya sarankan agar lebih bijak memilih filem/drama yang boleh mendidik minda. Cuba-cubalah ubah mentaliti kita yang telalu suka filem/drama yang “ketawa berdekah-dekah” atau “ menangis teresak-esak” atau “meremang bulu roma”. Sekali lagi, dunia bertambah maju dan bergerak kehadapan, adakah kita masih lagi di takuk lama dibuai tarian & nyanyian filem Hindustan atau Puaka itu-ini juga jenaka poyo yang tiada nilai? Tepuk dada, tanyalah iman!